< <
Koken met stoomoven

Koken met stoomoven

U bent toe aan een nieuwe keuken of misschien bent u toe aan het vervangen van uw oven. Dan is het zeker de moeite waard om te kijken of u ook toe bent aan een stoomoven. Ondanks dat de stoomoven al jaren verkrijgbaar is merk ik dat men er vaak nog weinig over weet. Is koken met stoom een trend of een blijvertje?

Tijdens de opening van mijn bulthaup showroom waren we in de gelukkige omstandigheid de sterrenkok Jacob-Jan Boerma van de Leest in Vaasen als gastkok te hebben. Als bezitter van een bulthaup keuken en een gaggenau stoomoven is Jacob-Jan een fervent voorstander van de stoomoven. “Danielle beloof me dat je nooit een keuken verkoopt zonder een stoomoven”

Dat enthousiasme van de beste kok van Nederland was eigenlijk niet nodig omdat ik allang overtuigd was van deze manier van koken. Als je een keer groentes uit de stoomoven hebt geproefd wil je eigenlijk niet meer anders. Niet alleen smaakt het veel beter maar ook het gemak van de bereiding spreken voor zich.

De stoomoven is een vinding die in eerste aanleg vooral werd toegepast in horecabedrijven. Voornamelijk gebruikt om voedsel op te warmen of warm te houden zonder kwaliteitsverlies. Een hete deken van stoom zorgt voor een geleidelijke opwarming van buitenaf zonder dat de natuurlijke ingrediënten verloren gaan. Zo blijven vitaminen, mineralen en smaak bewaard en eet u dus gezonder en smakelijker. Dit “toverapparaat” kan echter veel meer en al die kunstjes maken het tot een gewaardeerde kracht in uw keuken.

Het aantal varianten in stoomovens is groot daarnaast zijn er nog vele merken die allemaal meerdere types en uitvoeringen in het assortiment hebben. De betere stoomovens zijn van Miele, Gaggenau, Kitchenaid en Neff. Qua prijskwaliteitverhouding bieden de laatste 2 merken in mijn beleving het meest. Ik leg u graag uit welke mogelijkheden er met de stoomoven zijn.

 

You may also like

Leave a comment