< <

Krijt en kalkverf zijn beide milieuvriendelijke natuurproducten die een bijzonder mooie uitstraling hebben. Met deze verfsoorten creëert u een authentieke sfeer die in iedere interieur past. Door hun bacterie- en schimmelwerende werking zijn krijt en kalkverf zeer geschikt voor het verven van muren of meubels in uw keuken. Krijt en kalkverf worden vaak in een adem genoemd. Het zijn echter twee verschillende verfsoorten met vergelijkbare eigenschappen die ieder een ander effect op de keukenmuur geven.

Effecten van krijt en kalkverf

Authentieke keuken door het krijtverf effect

Met krijtverf kunt u een authentiek decoratief effect creëren op uw keukenwand of meubels, zoals houten keukenkastjes. Omdat krijtverf enigszins poreus is, blijven kwaststrepen altijd enigszins zichtbaar. U kunt gebruik maken van verschillende verftechnieken om variaties in het krijtverf effect aan te brengen. Krijtverf geeft een egale matte afwerking op de wand die fluweelachtig aandoet. Het mooie van krijtverf is dat het gebruikt kan worden voor het verven van veel verschillende ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, (bak)steen, behang, stof, papier, stuc- en pleisterwerk, metaal, aluminium, cement en beton. Behalve op de muur kunt u krijtverf dus ook gebruiken om bijvoorbeeld keukenkastjes, meubels of keukenaccessoires mee op te fleuren.

Levendige keukenwanden met kalkverf

Net als krijtverf is ook kalkverf een milieuvriendelijk natuurlijk product dat voor 100% uit dit mineraal bestaat. Het effect van kalkverf is echter heel anders dan bij krijtverf. Met kalkverf krijgt u op eenvoudige wijze een uniek wolkerig of streperig effect, dat heel natuurlijk oogt en de ruimte een bijzonder levendige uitstraling geeft. U kunt hierbij denken aan de uitstraling van natuursteen zoals marmer of het moderne betonlook. Kalkverf is bijvoorbeeld zeer geschikt om een warme Marokkaanse of elegante Italiaanse look in uw keuken te creëren. Daarnaast kan ook kalkverf op veel verschillende ondergronden worden gebruikt, waaronder hout, behang, latex en stuc- en pleisterwerk.

Voordelen en nadelen van krijt en kalkverf

Voor- en nadelen van krijtverf

Krijt en kalkverf hebben een aantal voordelen die zowel functioneel als esthetisch van aard zijn. Krijtverf is een natuurproduct dat volledig vrij is van chemicaliën en daardoor zeer milieuvriendelijk. Het bestaat uit krijt, water en natuurlijke kleurpigmenten en heeft een goed dekkingsvermogen. De natuurlijke pigmenten en de matte afwerking zorgen bovendien voor de prachtige diepe kleuren die kenmerkend zijn voor deze verfsoort. Omdat krijtverf enigszins poreus is, verstikt het de ondergrond niet zodat deze kan blijven ademen. Dit voorkomt vochtproblemen, zoals bijvoorbeeld condensstrepen in de keuken. Krijtverf is ook veegvast en reinigbaar. Het is tevens makkelijk aan te brengen en goed overschilderbaar. Door de poreuze structuur hechten nieuwe verf- en afwerklagen goed op de bestaande laag. Zoals elk ander product, heeft krijtverf ook mindere kanten. Omdat voor krijtverf uitsluitend natuurlijke kleurpigmenten worden gebruikt, is het kleurenpalet enigszins beperkt. Omdat de verf poreus is, is het ook vlekgevoelig. Zaken als stof en vet kunnen makkelijker doordringen en geabsorbeerd worden. Een afwerklaag gebruiken is daarom zeer aan te raden om dit te voorkomen. Tenslotte hangt aan krijtverf ook een hoger prijskaartje dat vergeleken met de goedkopere verfsoorten zoals latexverf relatief duurder uitvalt.

Voor- en nadelen van kalkverf

Krijt en kalkverf lijken erg op elkaar wat de voordelen betreft. Ook kalkverf voorkomt vochtproblemen doordat het de muur niet volledig afsluit en de ondergrond ruimte geeft om te ademen. Het is tevens schimmel- en moswerend en bovendien ook nog eens van nature brandvertragend. De dekkingskracht van kalkverf is hoog en het is vrij makkelijk aan te brengen. Kalkverf heeft uiteraard ook een aantal nadelen. Anders dan krijtverf is kalkverf minder goed overschilderbaar. Omdat het effect niet egaal is, kunt u een oneffenheid niet retoucheren zonder dat het opvalt. In wezen zou een volledig nieuwe laag aangebracht moeten worden. Ook overschakelen naar een ander soort verf is met kalkverf als ondergrond iets lastiger. Slechts een aantal verfsoorten kunnen goed aan een kalklaag hechten. Wederom geldt dat de poreusheid van het product ook inhoudt dat vuil sneller geabsorbeerd wordt. Vooral in de keuken is het nodig een geschikte afwerklaag aan te brengen. Verder is er ook bij kalkverf sprake van een ruime doch beperkte kleurkeuze. Kalk heeft van nature een witte kleur. Kleurvariaties worden verkregen door natuurlijke pigmenten die gecombineerd kunnen worden met gebluste kalk. Vooral donkere tinten zijn daarom moeilijk te produceren.

Werken met krijt en kalkverf

Krijtverf aanbrengen

Krijtverf is makkelijk aan te brengen met een roller of kwast. Variaties in het kenmerkende streperige effect krijgt u door verschillende soorten kwasten te gebruiken. Voor een glad en strak effect , kunt u het beste meerdere dunne lagen met een kwalitatieve synthetische kwast aanbrengen. Voor een goede hechting is het aan te raden de ondergrond eerst te bewerken met speciale grondverf. Een goede primer is vooral noodzakelijk bij lastig te verven ondergronden. Dit zijn onder andere materialen die sterk zuigend zijn zoals tegels, pvc en melamine. Een bijkomend voordeel van krijtverf is dat het snel droogt en niet uitvloeit, zoals bijvoorbeeld lakverf. Hierdoor is de verf binnen de kortste tijd overschilderbaar en kunt u zeer snel te werk gaan. Zoals eerder gezegd is een afwerklaag, met name in de keuken, verstandig om de opname van vuil tegen te gaan. Welke afwerklaag u gebruikt is afhankelijk van het effect dat uw wilt verkrijgen.

Kalkverf aanbrengen

Een dromerig kalkeffect krijgen op uw keukenwand lijkt misschien lastig, maar niets is minder waar. Kalkverf wordt in meerdere lagen aangebracht met een speciale blokkwast. Voor elke laag kunt u de verf met meer of minder water verdunnen. Het mooiste effect krijgt u door verdunde en onverdunde lagen over elkaar te gebruiken. Om blokvorming te voorkomen kunt u kalkverf het best in onregelmatige, enigszins grillige stroken aanbrengen. Afhankelijk van de ondergrond is ook bij kalkverf aan te raden om de wanden eerst met grondverf te behandelen. Voorbeelden van ondergronden die eerst voorbehandeld moeten worden zijn gipsplaten, synthetische verf en pleisterwerk dat geen kalk bevat. Om de opname van stof en vet te verminderen is een afwerklaag nodig. Kalkverf is meestal binnen een dag droog. In vochtigere ruimtes kan het echter iets langer duren.